Incrustatiile reprezinta o varianta noua si superioara plombelor, fiind realizate in laboratorul de tehnica dentara din diverse materiale: foita de aur, compozit sau ceramica. Pacientii au devenit tot mai constienti de avantajele acestor piese protetice, preferandu-le in detrimentul obturatiilor (plombelor).
Incrustatiile se realizeaza in doua sedinte : in prima sedinta medicul stomatolog indeparteaza in totalitate tesuturile cariate, amprenteaza dintele pentru viitoarea piesa protetica si pune o plomba temporara pentru protectie, urmand ca la cateva zile distanta incrustatia sa vina din laboratorul de tehnica dentara si sa fie cimentata in cabinet.
Iată un avantaj al incrustatiilor fata de plombe : materialul obisnuit de obturatie, compozitul, poate suferi microcontractii marginale in momentul intaririi lui cu lampa UV, care pot permite in timp aparitia de microinfiltratii marginale, si eventual al unei carii secundare. Acest lucru este evitat in cazul incrustatiilor, care sunt tratate la temperaturi inalte in laborator, ceea ce le confera stabilitate dimensionala. Mai mult, ele se cimenteaza cu substante adezive speciale, fotopolimerizabile, care sigilieaza eficient spatiul dintre dinte si incrustatie, si cresc rezistenta acesteia.
In cazul cariilor din apropierea gingiei, exista posibilitatea ca plomba sa nu fie perfect adaptata cavitatii create. In schimb, incrustatia, fiind realizata pe un model de lucru, se potriveste perfect spatiului ramas dupa curatarea cariei si reface conturul dintelui. Materialul in exces ramas in apropierea gingiei favorizeaza acumularea de placa bacteriana, care induce inflamatia gingiei. In timp, excesul de material neindepartat mentine suferinta gingiei, care devine cronica, si se poate transforma in punga parodontala – cu afectarea osului din zona respectiva.
Cand realizam incrustatii, amprentam dintii care vor primi piesele protetice, dintii care musca pe acestia, cat si relatia dintre cele doua arcade dentare (muscatura / ocluzia). Piesa protetica va reproduce anatomia dintelui afectat in relatie cu dintii vecini, si dintii antagonisti. Astfel, se reface corespunzator contactul cu dintii vecini: gingia va fi protejata de impactul direct al alimentelor – astfel se evita traumatizarea papilelor si se mentine sanatatea gingivala. Pe de alta parte, refacerea anatomiei dintelui afectat in concordanta cu muscatura pacientului asigura protectia articulatiei temporo mandibulare si ale structurilor de suport ale dintilor . Daca muscatura este refacuta corect, fortele care se genereaza in timpul masticatiei se transmit corect in oasele maxilare, fiind amortizate de ligamentele dintilor. Dar daca realizam o plomba / obturatie neadaptata, fortele generate sunt mai mari si se transmit atat in articulatia temporo – mandibulara (apar dureri si disfunctii pe termen lung) cat si in os (apar pungi parodontale si osul se reduce ca volum, dintele in cauza fiind in trauma ocluzala).
In concluzie, incrustatiile sunt alegerea potrivita nu numai din ratiuni estetice – stabilitate coloristica in timp si luciul piesei protetice – sau durata de viata mult mai mare decat a plombelor obisnuite, dar mai ales din motivele mai sus explicate – refacerea unei muscaturi corecte, oferind astfel protectie tesuturilor de suport ale dintilor – gingia si oasele maxilare. O solutie estetica, functionala, rapida si durabila.
Programeza-te acum, la un specialist in estetica dentara ca sa aflii mai multe informatii despre incrustatia dentara.