Obturatia dentara (sau plomba) reprezinta tratamentul stomatologic de restaurare folosit pentru a repara fracturi ale dintelui, cariile dentare sau alte daune produse la suprafata dintilor.
Cand executa o obturatie, medicul dentist indeparteaza intai tesutul dentar afectat, curata zona, apoi reface suprafata afectata (cavitatea) cu material de obturatie.
Materialele de obturatie sunt utilizate de medic pentru a restaura dintele, pentru a-i reda sanatatea si a-i imbunatati aspectul. Obturatiile sunt folosite si pentru a repara unele fisuri ale dintilor sau acele zone ale dintilor supuse excesiv uzurii. Exista numeroase optiuni in ceea ce priveste tipul de obturatie si materialele folosite pentru restaurarea dintilor in functie de tipul cavitatilor.
Cariile dentare de pe suprafata dintelui se formeaza in general datorita igienei deficitare, a consumului excesiv de dulciuri, absentei de la stomatolog, insa acestea ca si cele care se afla in interiorul dintelui pot avea de multe ori cauze necunoscute ori genetice. Cariile trebuie curatate si obturate la timp pentru a nu avansa, ducand la tratamente de canal si extirpari ale nervului.
Medicul va alege impreuna cu tine cea mai buna varianta de obturatie in functie de dimensiunea spatiului de restaurare, estetica, durabilitatea materialelor.
Tipuri de obturatii (plombe)
Obturatii dentare din compozit
Fie ca este vorba de o carie sau de mici fracturi ale dintilor, obturatiile dentare din compozit sunt cele mai folosite. De asemenea tot mai multa lume apeleaza la ele pentru schimbarea plombelor din amalgam vechi, vizibile si inestetice.
Avantajele obturatiilor dentare din compozit:
Incrustatiile ceramice (inlay si onlay)
In situatiile in care dintele este mult prea deteriorat pentru a fi acoperit de o obturatie, dar nu atat de uzat incat sa fie nevoie de o coroana dentara, cea mai buna solutie pentru o conservare indelungata a dintelui natural sunt inscrustatiile ceramice. Acestea sunt obturatii din portelan realizate in laborator care reusesc o restaurare precisa, rezistenta si estetica a dintelui natural.
Decizia daca un defect dentar trebuie rezolvat prin inlay sau onlay ceramic depinde de cat de mult smalt sanatos exista, iar diferenta dintre inlay-ul si onlay-ul ceramic consta de fapt in cantitatea de substanta necesara pentru restaurarea dentara.
Onlay-urile se folosesc atunci cand trebuie restaurate nu doar parti laterale si orizontale ale suprafetei dintilor, ci si o parte din cuspizii dentari („damburile” de pe suprafata superioara a dintelui).
Inlay-urile in schimb sunt inconjurate de smalt sanatos. Daca trebuie restaurata doar suprafata de masticatie, incrustatia este denumita inlay pe o singura suprafata. Daca este afectata si suprafata laterala, este necesar un inlay pe doua sau trei suprafete. În cazul in care restaurarea dentara trebuie sa acopere nu numai cuspizii dentari, ci si coletul (gatul) dintelui, trebuie aplicata o coroana partiala (onlay).
Avantajele incrustatiilor ceramice:
Medicul va alege impreuna cu tine cea mai buna varianta de obturatie in functie de dimensiunea spatiului de restaurare, estetica, durabilitatea materialelor si costuri.
Programeaza-te pentru o consultatie si impreuna vom gasi solutia optima pentru a-ti reda din nou zambetul pe buze.