Medicul dentist nu este Bau-Bau!
Pedodontia are ca scop prevenirea si tratarea afectiunilor specifice dentitie temporare, sau a celei permanente in cazul adolescentilor.
Cei mici au nevoi dentare diferite fata de cele ale adultilor si de aceea medicii trebuie sa aplice metode adaptate acestora din toate punctele de vedere.
Integritatea si sanatatea dintilor de lapte asigura sanatatea dintilor permanenti atunci cand acestia le vor lua locul. Mai mult, o dentitie sanatoasa si aliniata corect va permite copilului sa mestece normal, iar astfel sa beneficieze de o alimentatie si un organism sanatos. Experienta echipei noastre consta in imbinarea si utilizarea tuturor metodelor motivationale ce pot actiona asupra micilor pacienti, astfel incat sa realizam tratamentul stomatologic fara a afecta emotional copiii si parintii.
Profilaxia cariei dentare – la copii incepe odata cu eruptia primilor dinti. Mentinerea sanatatii acestora reprezinta baza unei dentitii definitive sanatoase. Prevenirea cariilor incepe acasa printr-un periaj corect si ar trebui completata cu tratamente specifice :
Inlocuirea dintilor de lapte cu cei permanenti este un fenomen natural, dar si acesta trebuie supravegheat de catre medicul stomatolog in vederea evitarii unor complicatii stomatologice cum ar fi: anomalii de numar si pozitie a dintilor definitivi.
Caria la dintii de lapte
Potrivit studiilor, 20% dintre copiii in varsta de doi ani se prezinta la cabinet cu cel putin o carie. In plus, procentul creste odata cu varsta si ajunge la 90–95% in cazul copiilor de 6-7 ani. Din acest motiv se recomanda ca prima vizita la medicul stomatolog sa aiba loc din timp si inainte sa apara durerea.
La aceasta varsta o carie evolueaza mult mai rapid si un mic punct pe dinte se poate transforma aproape peste noapte intr-o carie. Stratul de smalt care acopera dintele este extrem de subtire. Atunci cand caria sparge smaltul, patrunde imediat in dentina (stratul de sub smalt), apoi imediat la nerv, unde produce durere. De asemeni, ceea ce aparent este doar un punctulet mic si negru pe suprafata dintelui, de fapt poate fi o carie foarte profunda care inca nu a subminat smaltul si se dezvolta in profunzime.
Cu cat prezentarea la dentist este mai timpurie, atunci cand caria este doar o mica pata pe dintisor, cu atat copilul este mai putin traumatizat de interventii si astfel se evita complicatiile viitoare. De asemenea, prezentarea timpurie la stomatolog previne extinderea cariei la alti dinti.
Tratamentul include indepartarea cariei si obturarea dintelui afectat. Aceste manopere pot fi realizate si sub anestezie locala. Obturarea dintelui se realizeaza cu materiale speciale pentru dintii de lapte (pot fi materiale colorate, foarte atractive pentru copii).
Chiar si atunci cand caria este profunda si atinge nervul, acest lucru nu inseamna ca dintele se va extrage. Si dintisorii de lapte pot fi tratati endodontic, diferenta constand doar in materialele folosite (trebuie sa nu influenteze rizaliza si eruptia dintelui definitiv). Extractia unui dinte de lapte cariat se face doar atunci cand produce infectii repetate (abcese) care nu pot fi tinute sub control si care influenteaza starea generala a copilului. Dupa realizarea unei extractii dentare este necesara pastrarea spatiului dintre dinti pentru a se evita deplasarea si inghesuirea celorlalti dintisori si pastrarea locului unde va erupe dintele defintiv. In acest scop se aplica de catre medicul pedodont/ortodont niste mentinatoare de spatiu.