Pe măsură ce stomatologii recunosc că dinţii naturali sunt mai eficienţi decât orice alt înlocuitor, găsesc că merită depunerea unui efort suplimentar în menţinerea dintelui afectat pulpar. În practica stomatologică rolul endodonţiei s-a lărgit foarte mult în ultimii ani. Deşi sunt mulţi factori implicaţi, cel mai important factor al acestei dezvoltări este rata de predictibilitate a reuşitei endodontice.
Endodontie este disciplină specializată în studiul şi tratamentul bolilor pulpei dentare.
Intrebari frecvente in endodontie:
1. Ce este un medic dentist cu practică limitată la endodonţie ? Este un medic dentist care efectuează în practica curentă doar tratamente endodontice la cel mai înalt nivel. El se instruieşte permanent în această specialitate, pentru a fi la curent cu tehnicile, tehnologia şi materialele cele mai avansate disponibile.
2. De ce doar tratamentul endodontic poate elimina infecţia din interiorul dintelui? Nu este suficient să iau un antibiotic ? După moartea pulpei, spaţiul din interiorul dintelui (camera pulpară şi canalele radiculare) conţine resturile de ţesut pulpar în descompunere, care reprezintă hrană pentru bacteriile venite din salivă. Numai tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen inapoi sus lung infecţia, intervenind acolo unde organismul şi antibioticele nu pot acţiona, adică în interiorul dintelui.
3. Ce presupune tratamentul endodontic ? Scopul final este reprezentat de salvarea de la extracţie a unui dinte a cărui pulpă este inflamată sau necrozată şi tratarea sau prevenirea extinderii infecţiei şi a inflamaţiei la nivelul ţesuturilor de vecinătate (oase maxilare, ţesuturi moi). Descris foarte pe scurt, în timpul tratamentului endodontic, întregul sistem de canale situat în interiorul rădăcinilor dintelui este curăţat de resturi organice şi bacterii şi umplut etanş .
4. Când este necesar un tratament endodontic? Aveţi unul dintre următoarele simptome? - sensibilitate la cald sau la rece care persistă mult timp după îndepărtarea stimulului dureros - durere la masticaţie sau la muşcătură - durere surdă - durere spontană - durere pulsatilă - durere care vă trezeşte noaptea din somn - durere persistentă la un dinte pe care s-a pus o obturaţie (plombă) sau o coroană de acoperire - durere la un dinte care a mai fost tratat endodontic - durere la un dinte care a suferit o traumă - durere cronică care iradiază spre nas, ochi, gât, ureche - dinte cu mobilitate anormală - o umflătură în apropierea unui dinte, din care, când este apăsată, iese sânge sau puroi - dinte care şi-a schimbat culoarea