Importanta in pedodontie
Tratarea dintilor copiilor este esentiala deoarece pierderea precoce a dintilor temporari(de lapte) poate provoca diverse complicatii de eruptie ale dintilor definitivi, cu repercursiuni asupra intregului aparat dento-maxilar.
Dintii de lapte sau dintii primari sunt importanti pentru:-o mestecare si o hranire adecvata;
-ofera spatiul dintilor permanenti si ii ghideaza in pozitia corecta; -permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarului.
Dintii de lapte influenteaza dezvoltarea vorbirii si participa la formarea unei prezente agreabile.
De asemenea, deosebit de importanta este si folosirea unor metode moderne care previn aparitia cariilor la virste fragede ( fluorizari si sigilarile dentare), precum si invatarea ingrijirii corecte a dintilor (tehnici de periaj si flossing).
Fluorul este un element care intareste smaltul dentar, protejandu-l impotriva atacului carios.
Aplicarea topica de fluor in cabinet (fluorizare) de doua ori pe an( la interval de sase luni), scade incidenta cariei dentare la copii cu aproximativ 50%.
Pentru sigilarile dentare se folosesc sigilantii,niste materiale rasinice sterilizate,cu proprietati plastice(usor de aplicat in spatii fine), care se aplica pe suprafete de masticatie a dintilor posteriori,protejindu-i de atacul carios. Procedura de aplicare a sigilantului este simpla si de scurta durata. Indicatia pentru sigilari dentare o au molarii permanenti, primii molari permanenti erupti la sase ani cat si molarii secunzi, erupti la 12 ani. De aceea este indicat ca sigilantul sa fie aplicat imediat dupa eruptia dintelui pe arcada. Deci copilul dvs poate beneficia de tratament de sigilare dentara intre varstele 5-15 ani. Indicatia de electie este pe molarii si premolarii permanenti cât mai aproape de momentul eruptiei lor complete dar si pe molarii de lapte atunci când existã o predispozitie cãtre cariile dentare.
Cand un dinte temporar se pierde din diverse cauze inainte de varsta normala substituirii sale cu unul permanent, se impune aplicarea unui mentinator de spatiu pentru pastrarea libera a situsului respectiv, oferind conditii optime dintilor definitivi sa erupa corect.
Intrebari frecvente in pedodontie
La ce virsta ar trebui facuta prima vizita la stomatolog? Va recomandam ca prima vizita a micutului dumneavoastra la un cabinet stomatologic sa se desfasoare in intervalul de virsta cuprins intre 2 si 4 ani, fiind necesara de multe ori o acomodare a copilului cu tot ceea ce presupune un tratament stomatologic.
Cit de dese ar trebui sa fie vizitele la stomatolog? Prezentarea la cabinetul stomatologic in vederea efectuarii unei consultatii se impune de doua ori pe an(la interval de sase luni).Unii copii necesita controale mai frecvente, datorita riscului crescut de dezvoltare a cariilor dentare sau existentei unei igiene orale defectuaose.
Ce fel de periuta de dinti ar trebui sa utilizeze copilul meu? O periuta de dimensiune redusa si peri moi ar fi potrivita pentru perioada copilariei timpurii.Parintele poate incepe periajul dintilor copilului imediat ce primul dinte a erupt. Se poate folosi pasta de dinti cu fluor, cantitativ cat un bob de mazare, dupa ce copilul este suficient de mare sa nu inghita.
La 4 sau 5 ani, copilul trebuie sa se spele singur pe dinti de doua ori pe zi dar sub supraveghere pana la 7 ani, astfel incat sa te asiguri ca face acest lucru constiincios.
Cand invatati copilul sa se spele pe dinti: - Puneti periuta in unghi de 45 grade; - Incepeti perierea usoara din dreptul gingiilor intr-o miscare circulara usoara; - Periati suprafataexterioara a fiecarui dinte, partea de sus si jos; - Repetati aceeasi metoda pentru suprafatainterioara a dintilor si gingiilor; - Terminati prin perierea limbii pentru improspatarea respiratiei si indepartarea bacteriilor.
Folositi ata dentara pentru indepartarea placii dentare dintre dinti, unde periuta nu ajunge.
Cit de importanta este fluorizarea?
Fluorizarea apei si utilizarea fluorului in situatiile in care apa potabila nu este fluorizata, reprezinta un mijloc important de imbunatire a rezistentei structurii dintilor copilului dumneavoastra, tocmai in perioada in care acestia se formeaza si erup pe arcade.
Aplicarea locala de flour, fie prin folosirea unei paste de dinti cu un continut ridicat de de fluor, clatirile cu solutii speciale pe baza de fluor sau aplicarea topica a unor geluri in cabinetul stomatologic, intaresc dintii care sunt deja prezenti in cavitatea bucala.
Fluorul, alaturi de o igiena bucala corect efectuata si o dieta sanatoasa sunt factori esentiali care reduc considerabil riscul copilului dumneavoastra de a dezvolta carii dentare.