Expertiza tehnica a cladirilor existente urmareste sa stabileasca daca acestea satisfac nivelurile de siguranta si performanta avute în vedere la proiectarea constructiilor noi. Siguranta este pe primul loc, iar în numele sigurantei se desfasoara aceste activitati de evaluare.
De regula, în cazul constructiilor civile, industriale si agricole, evaluarea este necesara în momentul în care sunt supuse la solicitari seismice si, de aceea, verificarile sunt realizate raportându-se la fortele seismice conform ultimelor coduri de proiectare.
Expertizele tehnice sunt necesare atunci când ne aflam în situatii de tipul:
Realizarea de modificari în cadrul unei cladiri existente
Extinderea pe verticala sau pe orizontala unei constructii si este necesara expertiza tehnica, care sa prezinte modul în care structura poate fi consolidata si care sa precizeze maniera de extindere a acesteia sau sa aprobe/blocheze o supraetajare.
Consolidarea unei cladiri existente care a trecut prin mai multe cutremure si care nu mai ofera siguranta unei constructii realizata în aceasta perioada.
Schimbarea destinatiei unei constructii existente implica si ea o procedura asemanatoare, deoarece se schimba configuratiile, dar si parametrii dupa care se realizeaza o expertiza tehnica.
Raportul de expertiza este întocmit în urma unui proces ce contine urmatoarele etape:
Inspectia constructiei
Colectarea informatiilor referitoare la geometria cladirii, calitatea materialelor utilizate si calitatea detaliilor de executie
Masuratori ale elementelor de structura si de compartimentare
Teste la locatie sau prelevare de probe pentru laborator
Realizarea calculelor necesare pentru a emite o concluzie
Realizarea documentatiei