Atunci când conductele, tevile, cazanele, rezervoarele exterioare sau anumite echipamente sunt expuse la temperaturi foarte scazute, exista un risc ridicat ca lichidul sau materialul fluid din interior sa înghete. Înghetul se produce în mod natural, nu doar din cauza vremii, dar si în anumite zone neîncalzite aflate la interior sau zone unde trebuie mentinuta o temperatura scazuta.
Ce se întâmpla daca aceste tevi, conducte sau rezervoare exterioare nu sunt izolate termic si daca nu se foloseste un sistem de protectie la înghet?
Când fluidul din interiorul acestor sisteme îngheata, îsi va mari volumul, fortând sistemul de conducte sau bazine exterioare sa cedeze. Acest fenomen se observa mai ales la îmbinari sau acolo unde exista vane sau robineti.
În afara de cheltuielile cauzate de avarii, trebuie tinut cont de faptul ca sistemul nu va mai putea fi folosit în scopul destinat pâna la remedierea defectiunilor, ceea ce va atrage alte pagube materiale semnificative.
Pentru a proteja conductele, tevile si rezervoarele exterioare de înghet, izolatiile termice tehnice (inclusiv sistemele de tip jacketing) nu sunt suficiente. Cea mai eficienta si mai sigura solutie este reprezentata de sistemele electrice de protectie la înghet prin cabluri încalzitoare.
Sistemele electrice formate din cabluri încalzitoare nu sunt folosite doar pentru a preveni înghetarea conductelor, ci si pentru a mentine o temperatura necesara constanta în tevi si rezervoare de orice dimensiune, care sunt folosite într-o multitudine de industrii, mai ales ca, unele sisteme de conducte industriale transporta fluide care coaguleaza la temperatura camerei.
Conductele însotite termic prin cabluri încalzitoare, pot mentine fluidul din interior la temperatura optima în timp ce sunt transferate catre diferite procese prin conducte. De asemenea, sistemul electric de cabluri încalzitoare poate reduce costurile de încalzire a rezervorului. Mai mult decât atât, conductele exterioare nu mai trebuie îngropate sub limita de înghet.
În concluzie, cablurile electrice încalzitoare sunt utilizate în mod obisnuit pentru a se asigura ca temperatura lichidului sau a agentului termic din tevi este mentinuta la o valoare ambientala în timpul conditiilor de curgere statice, pentru a preveni coagularea sau cristalizarea. Sistemul electric de încalzire trebuie completat cu un sistem de izolatie termica (peste cablurile încalzitoare) si o protectie suplimentara împotriva înghetului, în anumite aplicatii.