Ghidul Serviciilor
Weheal Medical - Clinica De Recuperare Medicala, Bucuresti
inapoi la firma 187 vizite
Poza Gimnastica medicala
Foto

Kinetoterapia sau kinesiologia desemneaza terapia prin miscare, fiind cunoscuta si sub denumirile de gimnastica medicala sau gimnastica de recuperare si este executata de catre un kinetoterapeut.

Din punct de vedere etimologic kinetoterapie înseamna terapie prin miscare si provine din limba greaca unde radacina acestuia – “kinesis” se traduce prin cuvântul ”miscare”.

Când vorbim despre kinetoterapie ne referim la miscarile umane si la omul în miscare. Kinetoterapia defineste domeniul care studiaza mecanismele neuromusculare si articulare ale organismului uman. Aceasta presupune un ansamblu de programe, tehnici si principii care se adreseaza organismului uman în scop profilactic, terapeutic, recuperator si compensatoriu. Kinetoterapia se foloseste pentru recuperarea medicala somato-functionala si consta într-un ansamblu de tehnici si metode având în centru exercitiul fizic.

Formele kinetoterapiei:

Cea de-a doua latura care intra în aria kinetoterapiei poarta denumirea de kinetoprofilaxie si reprezinta un ansamblu de mijloace si metode prin care, în cazul persoanelor clinic sanatoase sau cu probleme de sanatate minore, se iau masuri de prevenire a aparitiei unor stari patologice precum: dureri ale coloanei vertebrale, hipertensiune arteriala, exces ponderal, tulburari de postura si dinamica.

În cadrul kinetoterapiei sunt cuprinse trei forme de kinetoprofilxie: primara, secundara si tertiara.

Vorbim despre kinetoprofilaxie primara atunci când utilizam exercitiul fizic, tehnicile si metodele pentru a preveni îmbolnavirile, în limitele vârstelor biologice si cronologice. 

Gimnastica de înviorare, activitatile în aer liber, plimbarile, activitatile de timp liber competitionale si necompetitionale, sunt mijloace foarte utile în kinetoprofilaxie.

Kinetoprofilaxia secundara are rolul de.a preveni complicatiile îmbolnavirilor, iar kinetoprofilaxia tertiara previne aparitia sechelelor în urma îmbolnavirilor care ar putea determina dizabilitati motorii si/sau psihice.

Cum functioneaza kinetoterapia?

Kinetoterapeutul este cel care evalueaza pacientul din punct de vedere motric si muscular si alege programul de exercitii potrivit pentru stimularea muschilor acestuia, în cazul în care abilitatile sale motorii au fost afectate de o boala sau de un accident.

Prin intermediul exercitiilor este vizata redobândirea fortei musculare si a capacitatii de a face efort, redobândirea controlului si a echilibrului muscular si îmbunatatirea legaturii dintre creier si muschi.

În cazul în care un muschi este afectat ireversibil, se urmareste antrenarea altor muschi care sa preia partial din functiile celui afectat.

 

Kinetoterapeutul mai are si rolul de a restaura functiile normale ale nervilor, de.a normaliza digestia, functiile endocrine sau chiar functiile unor organe. Cu toate aceste, kinetoterapia nu poate vindeca boli precum diabetul, boli ale inimii sau cancer.

Principalele obiective ale kinetoterapiei:

 

Ce afectiuni poate trata kinetoterapia:

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.