Ce inseamna terapia Schroth?
Aceasta este o terapie de corectare a scoliozelor structurale idiopatice.Metoda presupune folosirea pozitiilor corporale care contribuie la activarea musculaturii afectate, precum si respiratiile dirijate al caror scop este acela de a mobiliza cutia toracala si de a derota corpurile vertebrale.
Terapia Schroth are ca scop constientizarea si ameliorarea pozitiei corporale in timpul activitatilor zilnice uzuale aceasta schimband perceptia gresita asupra corpului.Perceptia corporala se formeaza pe baza informatiilor provenite de la receptorii aflati la nivelul structurilor anatomice ale aparatului locomotor, prin stimuli vizuali si vestibulari.
Atitudinile vicioase mentinute o perioda indelungata de timp devin obisnuinta, astfel incat sistemul nervos nu considera ca trebuie corectate. Din aceasta cauza, pozitia incorecta este perceputa ca fiind corecta.
Terapia se aplica in cazul pacientilor de peste 10 ani, care nu prezinta afectiuni neurologice, iar unghiul Cobb este mai mare de 10 grade.
Daca pacientul este in perioada de crestere, iar unghiul Cobb este mai mare de 20 de grade, atunci, pe langa programul de reabilitare al scoliozei bazat pe terapia Schroth, este necesara si purtarea corsetelor.
Terapia poate fi folosita, de-asemenea, pentru pacientii care sufera de maladia Scheuermann sau poate fi adaptata si altor afectiuni.
Aceasta metoda este eficienta si in reducerea durerilor asociate scoliozei, imbunatatirea functiei respiratorii si cresterea calitatii vietii pacientilor. Prin tehnici personalizate si un program adaptat fiecarui caz, terapia Schroth promoveaza o abordare activa si constienta a procesului de recuperare.
Este important ca tratamentul sa fie realizat sub supravegherea unui terapeut specializat, pentru a obtine rezultatele dorite si a preveni complicatiile. Aceasta terapie contribuie nu doar la corectarea posturii, ci si la cresterea increderii pacientilor in propriul corp.
Clasificarea scoliozelor
Acestea se impart in doua tipuri:
Apar in anumite cazuri – inegalitate membre inferioare, fracturi, asimetrie sau dezechilibre bazin, torticolis etc.