Osteopatia este o terapie manuala care utilizeaza diferite tipuri de tehnici pentru a restabili sau mentine mobilitatea structurilor corpului.Se bazeaza pe principii fundamentale (asa cum am scris si mai sus) pentru a îngriji pacientul în ansamblu, într-un mod global. Osteopatia tine cont de aspectele fizice, emotionale si de mediu, deoarece fiecare element care alcatuieste fiinta umana, este interconectat.Structurile corpului sunt realizate pentru anumite functii si invers, iar Osteopatia structurala are ca scop mobilizarea articulara, vertebrala si osoasa.Organismul dispune de toate resursele necesare pentru a se regla, osteopatia ajuta la eliminarea tensiunilor si disfunctiilor care ar putea perturba acest lucru.
Cum decurge o sedinta de Osteopatie?• Sedinta de Osteopatie dureaza în general între 45 de minute si 60 de minute.• Se începe cu anamneza: un consult scurt care permite terapetutului sa cunoasca motivul vizitei pacientului, mediul în care acesta se afla si trecutul sau.• Se continua cu o serie de teste, care ne permit sa apreciem diagrama corporala a pacientului si stablirea unui diagnostic osteopatic specific. Totodata, va vom oferi îndrumare catre doctor daca este cazul si prezenta patologie nu este de competenta noastra.• În ultima parte se va implementa cel mai potrivit tratament si sfaturi terapeutice. Pacientului i se va comunica decizia pe care terapeutul a luat-o si planul de tratament care va include sfaturi ergonomice, alimentatie si exercitii specifice, daca este cazul.• Rolul Tratamentului Osteopatic, cu tehnici adaptate fiecarui pacient, ajuta la restabilirea echilibrului si a bunei mobilitati în întregul corp, la echilibrarea balantei dintre sistemul nervos simpatic si parasimpatic.• În timpul testelor si tratamentului, la sedinta de tratament osteopatic, pacientul poarta, de obicei, haine sport, lejere (este necesar ca hainele sa permita o gama larga de miscare!).Osteopatia nu este o terapie care provoaca durere!!! În cadrul sedintelor de tratament osteopatic, pacientul nu este bruscat sau supus unor tehnici care provoaca discomfort!
În ultimul timp se vorbeste din ce în ce mai mult despre osteopatie si beneficiile sale, iar asta este o mare bucurie, pentru ca oamenii pot beneficia de o terapie care ajuta în rezolvarea si preventia multor afectiuni. Însa, osteopatia nu este o terapie noua sau aparuta din neant, este o terapie medicala, studiata si cercetata de sute de ani dar, practica concreta a osteopatiei a început în Statele Unite, în anul 1874.
În România, osteopatia a început sa se dezvolte de prin anii 2000 cu pasi mici dar întelepti si siguri, iar în momentul prezent, datorita scolilor de osteopatie, dispunem de multi osteopati cu experienta si dedicare. Trebuie sa mentionez ca studiile si cercetarile în specialitatea de osteopatie, de terapie, nu se vor termina niciodata! Ca terapeut în osteopatie, daca esti dedicat meseriei tale, daca îti doresti performanta si perfectiune, studiile continua toata viata!Osteopatia a fost fondata de Andrew Taylor Still, un medic american din secolul al XIX-lea, chirurg din Razboiul Civil si legiuitor de stat si teritorial din Kansas.
“Andrew Taylor Still , DO (6 august 1828 – 12 decembrie 1917) a fost fondatorul osteopatiei si medicinei osteopatice. A fost, de asemenea, medic si chirurg, autor, inventator si legiuitor teritorial si de stat în Kansas. A fost unul dintre fondatorii Universitatii Baker, cel mai vechi colegiu de patru ani din statul Kansas si a fost fondatorul Scolii Americane de Osteopatie (acum Universitatea AT Still ), primul medic osteopatic din lume, în scoala din Kirksville, Missouri.”
“Still a fost, de asemenea, unul dintre primii medici care a promovat ideea de medicina preventiva si filozofia conform careia medicii ar trebui sa se concentreze pe tratarea bolii mai degraba, decât doar pe simptome.”
Osteopatia, înca definita ca:“Acea stiinta care consta într-o astfel de cunoastere exacta, exhaustiva si verificabila a structurii si functiei mecanismului uman, anatomic, fiziologic si psihologic, inclusiv chimia si fizica elementelor sale cunoscute, care a facut descoperite anumite legi organice si resurse de remediere; în interiorul corpului însusi, prin care natura, sub tratamentul stiintific specific practicii osteopatice, în afara de toate metodele obisnuite de stimulare straina, artificiala sau medicinala, si în acord armonios cu propriile sale principii mecanice, activitati moleculare si procese metabolice, se poate recupera de la deplasari, dezorganizari, tulburari si boli ulterioare si si-a recapatat echilibrul normal de forma si functie în sanatate si putere.”
Istoria osteopatiei subliniaza importanta gândirii logice în medicina, a principiului fundamentului fiziopatologic, a ipotezelor de diagnostic si a selectiei minutioase a tratamentului, cu respectarea regulilor deontologiei si eticii. Osteopatia este, fara îndoiala, un produs al societatii, însa nu poate lasa medicii indiferenti.
Osteopatia, pe întelesul tuturor…
Osteopatia, asadar, este o terapie manuala neconventionala, fiind latura a medicinei, care utilizeaza diferite tipuri de tehnici de manipulare fizica a structurii osoase, a tesutului muscular, visceral si fascial, pentru a restabili sau mentine micromobilitatea si micromiscarea structurilor corpului.
Numele sau deriva din greaca veche „os”( ?στ?ον ) si „durere, suferinta”( π?θος ).
Se bazeaza pe principii fundamentale pentru a îngriji pacientul în ansamblu, într-un mod global. Osteopatia tine cont de aspectele fizice, emotionale si de mediu, deoarece fiecare element care alcatuieste fiinta umana este interconectat.
Principiile Osteopatiei
“Andrew Taylor Still (1828–1917) care presupune existenta unei „ continuitati miofasciale ” – un strat de tesut care „leaga fiecare parte a corpului de orice alta parte”.
Dr A.T.Still, un om stralucitor si daruit, el s-a încapatânat în munca sa, în ciuda opozitiei enorme din partea institutiei medicale. Luând în considerare contributia sa, este bine sa ne dam seama de cunostintele medicale, pentru ca asa cum le cunoastem astazi, erau si la început.
Pentru a face fata cerintelor unora dintre colegii sai doctori, Still i-a instruit în teoriile si tehnicile sale. Acest lucru a condus, în cele din urma, la înfiintarea primului Colegiu de Osteopatie din Kirksville, în 1892. Si-a bazat scoala pe principiile fundamentale ale conceptului osteopatic si a inclus în învataturile sale toate metodele disponibile care erau utile în îngrijirea bolnavilor.