Masajul terapeutic este una dintre cele mai eficiente si apreciate forme de terapii prin masaj folosite în tratamentul durerilor musculare, el fiind o necesitate pentru toti oamenii.
Masajul terapeutic are ca scop eliminarea punctelor de declansare a durerii, decontracturarea muschilor si rezolvarea problemelor circulatorii.
Se folosesc diferite tehnici în functie de obiectivele fiecarui tratament si în functie de afectiunea pe care trebuie sa o tratam.
Trebuie precizat faptul ca masajul terapeutic nu este doar un mod de a va simti bine si rasfatati, ci un mod prin care starea generala de sanatate poate fi îmbunatatita.
Prin manipularea tesuturilor, masajul ajuta la îmbunatatirea fluxului sanguin, ceea ce poate facilita procesul de vindecare.
De asemenea, masajul induce relaxarea, ceea ce contribuie la scaderea nivelului de stres si anxietate.
Masajul regulat poate ajuta la mentinerea si îmbunatatirea mobilitatii articulatiilor si flexibilitatii generale.
Unele studii sugereaza ca masajul poate avea un efect pozitiv asupra sistemului imunitar, ajutând organismul sa lupte mai eficient împotriva infectiilor. Exista mai multe tipuri de masaj terapeutic, fiecare cu tehnici si beneficii specifice
Beneficiile masajului terapeutic:
- Intervine direct asupra durerii, având un considerabil efect antialgic datorita faptului ca relaxeaza musculatura.
- Circulatia sângelui este stimulata, organismul putând furniza mai mult oxigen si substante nutritive în tesuturi si organele vitale.
- Elasticitatea articulatiilor va creste vizibil.
- Este stimulata secretia endorfinelor, hormonul “fericirii”, care reduce starea de stres a organismului.
Contraindicatiile masajului terapeutic:
- Reumatismele inflamatorii în faza puseului. Amplu demonstrate în practica, efectele vasomotorii care se obtin prin aplicarea masajului sunt, în acest caz, inoportune. Pe de alta parte, trebuie tinut cont si de reactiile inflamatorii locale, care se produc fara alterarea parametrilor biologici, cum ar fi cele întâlnite în tendinite, sechele ale entorselor etc, în care masajul se dovedeste, în general eficient.
- Aparitia durerilor nocturne însa constituie un semnal pentru încetarea imediata a sedintelor de masaj.
- Bolile infectioase în stadiul evolutiv
- Fragilitatea vasculara. Daca nu este evidenta, o corticoterapie de lunga durata în antecedente trebuie sa ne faca sa banuim posibilitatea aparitiei unor reactii nefavorabile si, ca urmare sa ne dicteze folosirea unui masaj foarte usor.
- Flebita, constituie, de asemenea, o contraindicatie indiscutabila, atâta timp cât exista posibilitatea mobilizarii unui tromb.
- În litiaze, lipsesc argumentele necesare pentru a afirma ca masajul poate fi, din punct de vedere mecanic, raspunzator de migrarea unui calcul, dar riscul de a fi acuzat de aceasta conduce la recomandarea de a nu se aplica nici o forma de masaj al abdomenului la subiectii cu litiaza renala sau biliara.
- Dintre afectiunile cutanate, cancerele, diskeratozele maligne, infectiile, hematodermiile, dermatozele majore, micozele reprezinta contraindicatii pentru aplicarea masajului.
*Recomandarea este sa va hidratati corespunzator înainte de terapie, cel putin 1 L de apa.