Actiunea reflexogena prin masaj defineste efectele obtinute în urma stimularii unor zone de pe suprafata corpului (zone reflexe), efecte mediate de sistemul nervos central (creier, maduva spinarii).
Sistemul nevos central integreaza toate informatiile provenite din mediul extern si intern si elaboreaza raspunsuri adecvate în sensul pastrarii echilibrului general, el intermediaza adaptarea la variatiile la care este supus organismul – proces denumit act reflex.
Zona reflexa este definita ca regiune de dimensiuni reduse de pe suprafata corporala aflata în legatura (nervoasa si energetica) cu organe sau cu alte zone ale corpului, legatura intermediata de sistemul nervos central, astfel încât stimularea unei zone reflexe produce efecte în organele cu care este corelata.
În sens mai restrâns si consacrat termenul de masaj reflexogen este folosit pentru actiunea prin masaj la nivelul terminatiilor corpului, mâini, picioare, etc, zone la nivelul carora se proiecteaza majoritatea organelor corpului si de la care acestea pot fi influentate.
Masajul reflexogen la nivelul picioarelor are impactul resimtit cel mai mare asupra organismului deoarece pe la acest nivel corpul elimina energiile uzate înspre pamânt si pe de alta parte aceste terminale sunt cele mai blocate. Prin opozitie, mâinile sunt “masate” de diversele obiecte pe care le manevram.
Corpul omenesc a fost destinat sa umble pe pamânt în doua picioare; pamântul este “un covor” viu, elastic si plastic, acoperit de vegetatie, care ofera echilibru corpului uman prin schimburile pe care le asigura (descarcarea energiilor uzate si forta Yin), iar pe de alta parte preia elastic greutatea descarcata si stimuleaza adecvat talpile, asigurând pompajul eficient al sângelui si limfei din membrul inferior (efect care se observa si în urma masajului reflexogen). Talpile care umbla desculte pe pamânt ofera un echilibru inegalabil corpului.
În consecinta omul modern a dobândit doua noi caracteristici: calca gresit (ceea ce afecteaza coloana, genunchii si bazinul) si se descarca/echilibreaza mult sub limitele necesare (corpul ramâne tensionat si va evolua spre diverse patologii, întoarcerea venoasa si limfatica sunt afectate).
Alti factori care duc la acumularea nociva de toxine sunt:
Masajul reflexogen al picioarelor este salutar în acest context; el nu va putea echilibra dezechilibrul kinetic, dar reuseste sa descarce corpul de energiile stagnante si activeaza “pompa plantara” de sânge si limfa, cu efecte salutare pentru întregul organism
Beneficii reflexoterapie:
Contraindicatii absolute:
*La femeile însarcinate se va evita zona genitala.
*Recomandarea este sa va hidratati corespunzator înainte de terapie, cel putin 1 L de apa.