ESWT – terapia cu unde de soc – a fost initial folosita la începutul anilor ’80 pentru distrugerea calculilor renali, pentru ca mai apoi sa-si gaseasca aplicabilitatea în ortopedie, medicina sportiva, reumatologie, recuperare medicala.
Aceasta terapie consta în generarea si transmiterea catre tesutul afectat a unei unde de soc ce transporta o mare cantitate de energie cinetica. Prin intermediul unui aplicator special aceasta energie ajunge la nivelul zonei de tratat, penetrabilitatea în tesuturi fiind diferita în functie de tipul undei de soc: focusat sau radial.
Tratamentul se aplica dupa examinarea medicala si identificarea zonei dureroase (eventual dupa efectuarea unei ecografii musculoscheletale); se marcheaza apoi zona dureroasa iar pe ea se va aplica gelul de contact, iar peste acesta aplicatorul aparatului.
Efectul undelor de socUndele de soc extracorporeale sunt unde mecanice non-invazive care duc la descompunerea tesutului cicatricial fibros sau calcificat care se depune în timp, în afectiunile cronice ale tesuturilor moi (tendoane, ligamente, capsula articulara) si în anumite patologii osoase. Un alt efect al terapiei ESWT este cresterea fluxului sanguin local ceea ce duce la regenerarea structurilor afectate pâna la vindecarea completa. Cercetarile arata ca sub actiunea undelor de soc se intensifica sinteza colagenului necesar în procesele de reparare a structurilor mioscheletice deteriorate.
Numarul necesar de sedinte este stabilit de medic. Studiile de specialitate au evidentiat la pacientii cu vârsta cuprinsa între 25-60 ani o rata de succes de 70% dupa 4-6 aplicatii ESWT