Ortodontia este un serviciu sustinut de medicul specialist ortodont ce se adreseaza copiilor, adolescentilor si adultilor care prezinta tulburari ale alinierii dintilor. Incongruentele dento-alveolare (dinti strambi, nealiniati) afecteaza atat zambetul, fizionomia ci si musculatura.
In cabinetul nostru am initiat un program special creat pentru copii si adolescenti, in primul rand pentru a le forma obisnuinta de a-si urmari starea de sanatate; astfel pot fi prevenite orice fel de probleme legate de carii si de alte afectiuni ale danturii, pot fi indreptate orice defecte in cresterea si dezvoltarea dintisorilor etc.
Pentru aceasta, copiii sunt urmariti inca de la cele mai fragede varste, cresterea dintilor este monitorizata cu atentie; copiii (dar si parintii) sunt invatati cum trebuie ingrijita dantura pentru ca nici una dintre afectiunile atat de des intalnite la tineri sa nu se poata instala si dezvolta. Copiii vor afla totul despre periajul dintilor, despre ce fel de pasta si periuta de dinti trebuie folosite, si li se vor aplica tratamente locale de geluri cu fluor, tratamente de lacuire a maselutelor (sigilanti), care le vor proteja de actiunile factorilor de mediu si alimentari.
In cadrul aceluiasi program, se vor previziona cresterea si riscurile de imbolnavire a dintisorilor, precum si posibilitatea de a interveni la momentul potrivit in evolutia problemelor dentare, prin imagini radiologice moderne, cu ajutorul carora se poate urmari, de asemenea, modul in care va creste fiecare dinte.
Aparate dentare
Din cauza alimentatiei pe care o primeste copilul, se inregistreaza in ultimul timp o crestere spectaculoasa a numarului celor care au nevoie de aparate dentare, in prezent 1 din 2 copii necesitand acest tip de tratament.
Pentru copilul intre 8 si 11 ani este recomandat aparatul mobil, care stimuleaza si dezvoltarea oaselor.
In cazul acestui tip de aparat, tratamentul depinde foarte mult de dorinta copilului de a respecta prescriptiile, de a purta aparatul atata timp cat este necesar, lucru extrem de dificil la aceasta varsta.
De aceea, colaborarea cu parintii este foarte importanta, facandu-l pe copil sa inteleaga ca purtarea aparatului nu este ceva optional, ci un tratament necesar care trebuie acceptat ca atare.
In cazul aparatului fix (placute lipite pe fiecare dinte) exista avantajul ca tratamentul nu mai depinde de colaborarea cu copilul, dar se aplica începand cu varsta de 11 ani. De aceea, nu poate suplini actiunea aparatelor mobile. Exista totusi cazuri cand tratamentul cu aparatul fix este suficient.