Endodontia (tratamentul canalelor radiculare) se ocupa de prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor pulpei dentare.
Atunci cand medicul constata ca pulpa dentara din interiorul dintelui este inflamata sau infectata este necesar un tratament endodontic. Daca nu este tratata la timp, infectia se poate raspandi prin intermediul canalelor catre varful radacinii dintelui ducand la aparitia de abcese, interventiile devenind astfel mult mai complexe.
Tratamentele endodontice pentru tratarea complicatiilor pulpare ale cariilor profunde sunt:
Procedurile efectuate de medicul endodont menite sa salveze dintele si sa elimine alte posibile complicatii sunt extrem de minutioase si difera in functie de gradul de distrugere a pulpei dentare.
Cu ajutorul tehnologiei moderne de instrumentare rotativa a canalelor radiculare, astazi este posibila salvarea dintilor care in trecut necesitau extractia.
Tratamentul endodontic consta intr-o succesiune de proceduri terapeutice care au ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si sigilarea acestui spatiu de mediul bucal.
Etapele unui tratament endodontic:
Infectiile apar datorita evolutiei cariilor, microbii din procesul carios putand penetra smaltul si dentina, ajungand la nivelul pulpei dentare.
Tratamentul de canal (endodontic) este indicat pentru conservarea unui dinte natural si consta in curatarea, largirea si dezinfectarea canalului radicular al dintelui pentru a indeparta factorii microbieni care au condus la imbolnavirea lui. Instrumentarea canalului se poate face manual sau mecanic rotativ.
Dupa finalizarea tratamentului endodontic, dintele se poate restaura cu o obturatie sau o coroana dentara.