Implantul dentar este constituit dintr-un dispozitiv sub forma unui surub plasat prin tehnici chirurgicale la nivelul osului maxilar sau mandibular si care inlocuieste radacina unui dinte natural lipsa.
Implantul dentar indeplineste rolul de radacina dentara artificiala si este utilizat cu succes pentru sustinerea unui dinte sau unui grup de dinti (punti, proteze pe implanturi), fiind la ora actuala una dintre cele mai bune solutii pentru restaurarea edentatiilor.
Etape pentru realizarea lucrarilor protetice pe implanturi:
Etapa pregatitoare: Inaintea inceperii unei lucrari protetice pe implanturi, medicul specialist implantolog realizeaza o examinare oro-dentara amanuntita pe baza radiografiilor si/sau tomografiilor dentare si evalueaza starea generala de sanatate a pacientului pe baza unui set de analize de laborator. Tot in aceasta faza se identifica posibile alte interventii necesare a fi realizate inaintea inserarii implantului, precum aditia osoasa sau elevatiile de sinus- proceduri chirurgicale ce se efectueaza atunci cand suportul osos in care trebuie inserat implantul dentar este insuficient.
Etapa chirurgicala: In aceasta etapa are loc procedura de inserare a implantului in os printr-o interventie chirurgicala realizata sub anestezie locala. Urmeaza o perioada de vindecare ce dureaza intre 3 - 6 luni necesara integrarii implantului in os (osteointegrare). In aceasta perioada sunt necesare vizite la medic pentru monitorizarea procesului, pacientul trebuind sa mentina o igiena orala riguroasa si sa respecte intocmai indicatiile medicului.
Etapa protetica: Amprentarea pentru efectuarea lucrarii protetice si ulterior, fixarea acesteia pe structura implantului.
Elementele componente ale implantului dentar:
Rolul implantului:
Avantajele implantului dentar:
Dezavantaje:
Lucrari protetice pe implanturi:
Contraindicatii
Implantul dentar poate fi contraindicat in anumite afectiuni sau boli: afectiuni cardiace severe, afectiuni reumatice, tulburari de coagulare, neoplazii, diabet insulino-dependent, afectiuni imune, bruxism.
Igiena orala
O igiena orala riguroasa asigura longevitatea implanturilor dentare.
Implanturile dentare necesita un tratament de ingrijire asemanator dintilor naturali: periaj zilnic, folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor alimentare din spatiile interdentare si controlul periodic la medicul stomatolog.