Boala parodontala este o afectiune cronica de natura infectioasa ce afecteaza gingia si tesuturile de sustinere a dintelui, cauzata de flora microbiana din cavitatea bucala.
Semnele bolii parodontale:
- Sangerarea gingiei la periaj
- Inflamatia gingiei, modificarea culorii acesteia in rosu-albastrui,
- Durere difuza
Cauzele bolii parodontale:
- Igiena – cauza principala a bolii parodontale o reprezinta placa bacteriana acumulata datorita unei igiene defectuoase. Placa bacteriana neindepartata de pe dinti conduce la aparitia tartrului, formarea pungilor parodontale ce se pot suprainfecta, mobilitate crescuta a dintilor, si in final, chiar la pierderea dintilor.
- Fumatul – este un factor favorizant al bolii parodontale
- Stresul – in perioadele de stres, organismul are o imunitate scazuta si isi pierde capacitatea de a se apara la infectii si implicit de a lupta infectiile parodontale
- Sarcina - in timpul sarcinii, precum si la pubertate, la menopauza, in organism se produc diverse dezechilibre hormonale ce afecteaza adesea tesuturile din organism, printre care si gingiile. De aceea este necesar ca in aceasta perioada sa exista o igiena dentara foarte buna.
- Bruxismul (scrasnitul dintilor) – scarsnitul dintilor noaptea sau in timpul zilei suprasolicita tesuturile parodontale si duce la resorbtia osului din jurul dintelui
Tipuri de afectiuni parodontale:
Exista mai multe forme de manifestare ale bolii parodontale in functie de gravitate:
- Gingivita – forma cea mai usoara a bolii parodontale ale carei semne sunt: sangerare la periaj, culoare rosie a gingiilor, sangerare la atingere si in formele mai avansate, halena (respiratie urat mirositoare).
- Parodontita marginala cronica superficiala – caracterizata prin sangerari spontane sau la periaj, durere, retragerea in timp a gingiei si a osului, dinti mobili, halena.
- Parodontita marginala cronica profunda – caracterizata printr-o mobilitate avansata a dintilor care poate conduce la pierderea dintilor.
Tratamentul bolii parodontale
Daca boala este inca intr-un stadiu incipient, medicul va efectua un detartraj si un periaj profesional, iar pacientul va trebui sa mentina o igiena orala adecvata (folosirea atei dentare, apei de gura, periaj cu presiune medie realizat cu o periuta moale).
Intr-un stadiu mai avansat, se mai pot aplica local antiinflamatoare si se poate efectua un chiuretaj parodontal (interventie chirurgicala).
In functie de stadiul bolii, exista diferite tipuri de tratamente si proceduri (chirurgicale si non-chirurgicale) :
- Detartraj si periaj profesional
- Tratament topic local cu substante antiinflamatoare si antimicrobiene
- Chiuretaj supra si sub gingival
- Aditie de tesuturi moi (gingie) si tesuturi osoase