Ghidul Serviciilor
Xanaclass Dental Clinic -Clinica Stomatologic-Bucuresti
inapoi la firma 322 vizite
Poza Protetica dentara
Foto
Foto

Protetica dentara contribuie la refacerea morfologica si functionala a aparatului dento-maxilar prin realizarea de lucrari protetice fixe (coroane dentare, punti) sau mobile (proteze mobile partiale sau totale).

Este recomandat ca inainte de efectuarea lucrarilor protetice sa se trateze toate afectiunile dentare si parodontale.

Tipuri de lucrari protetice:

Coroanele dentare

Coroanele dentare sunt piese protetice cu ajutorul carora pot fi refacuti dintii deteriorati de procese carioase sau care prezinta obturatii de mari dimensiuni.

Dintii naturali pe care se aplica coroanele dentare trebuie sa fie sanatosi sau tratati corect in prelabil, sa nu fie mobili, sa aiba pereti rezistenti si o lungime suficient de mare astfel incat sa ofere suport adecvat viitoarei coroane dentare.

Coroanele dentare metalo-ceramice

Avantaje: 

Dezavantaje: 

Coroane dentare integral ceramice (portelan)

Avantaje:

Dezavantaje:

Coroane dentare din ceramica pe suport de zirconiu

Avantaje:

Coroanele ceramice pe suport de zirconiu sunt realizate cu ajutorul unei tehnologii moderne, extrem de precise, denumita CAD/CAM frezare computerizata (Computer Assisted Design /Computer Assisted Manufacturing). Pe baza modelului obtinut in urma amprentarii dintilor, se stabileste cu precizie, cu ajutorul computerului,  grosimea stratului de ceramica, culoarea si transparenta coroanei dentare.

Puntile dentare

Puntile dentare sunt piese protetice folosite pentru tratamentul edentatiei (lipsei dintilor) partiale atunci cand mai exista suficienti dinti pe arcada pentru a putea agrega de acestia lucrarea protetica.

Puntile dentare se indica in cazurile in care solutia de restaurare protetica pe implanturi dentare nu poate fi abordata din considerente ce tin de starea generala de sanatate, conditiile anatomice, morfologice si functionale locale sau financiare ale pacientului.

 

Tipuri de punti dentare:

Avantaje:

Dezavantaje:

Proteze

Proteze totale acrilice

Proteza dentara totala acrilica este o metoda de protezare ce se adreseaza pacientilor  care au pierdut toti dintii de pe arcada (prezinta edentatie totala). Aceste proteze au rolul de a reda functionalitatea si aspectul estetic, fiind o solutie pentru imbunatatirea calitatii vietii acestor pacienti.

Proteze partiale acrilice ( provizorii)

Proteza dentara partiala este un aparat de protezare mobilizabil destinat pacientilor care au pierdut o buna parte din dintii naturali, dar inca mai prezinta cativa dinti restanti pe arcada.

Proteze partiale scheletate cu crosete turnate

Proteza partiala scheletata cu crosete turnate este o metoda de protezare ce se adreseaza pacientilor care inca mai prezinta dinti restanti pe arcada. Proteza are la baza un schelet metalic acoperit de acrilat la nivelul crestelor edentate unde se monteaza dintii. Mentinerea protezei in cavitatea bucala se realizeaza cu ajutorul unor crosete turnate care se ancoreaza de dintii restanti – dinti care, in unele situatii pot necesita acoperirea cu microproteze prevazute special pentru bratele crosetelor cu santuri si lacasuri.

Protezea partiala scheletata cu sisteme speciale

Proteza partiala scheletata cu crosete turnate este o metoda de protezare ce se adreseaza pacientilor care inca mai prezinta dinti restanti pe arcada. Proteza are la baza un schelet metalic acoperit de acrilat la nivelul crestelor edentate unde se monteaza dintii. Mentinerea protezei in cavitatea bucala se realizeaza cu ajutorul unor microdispozitive estetice ascunse la nivelul crestelor sub dintii de inlocuire. Aceste proteze necesita pentru aplicare realizarea de microproteze pe o parte din dintii restanti unde se va fixa o componenta a sistemelor speciale de mentinere.

Sistemele speciale de mentinere pot fi de tipul: culise, capse, capse laterale, bare cu calareti (Dolder), telescoape sau ruptori de forte (balamale, amortizori). Protezele pot fi indepartate pentru igienizare.

Vizitele periodice la cabinetul.stomatologic, periajul profesional, precum si o igiena dentara riguroasa sunt importante pentru longevitatea restaurarilor dentare.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.