Pasul 1: Pregatirea suprafetei
Calitatea unei lucrari este asigurata de atentia acordata fiecarei etape de lucru in parte. Pregatirea suprafetei suport joaca un rol deosebit in aplicarea unui sistem termoizolator pe fatada si presupune activitati specifice în func-tie de tipul cladirii. Pentru cladirile vechi, incepeti prin a evalua starea tencuielii existente. In cazul in care tencuiala nu ofera un suport stabil, aceasta se indeparteaza. Indepartati apoi si praful, murdaria sau reziduurile. Daca va fi cazul, acoperiti zonele fara tencuiala, crapaturile si cavitatile cu mortarul mineral. Variatiile dimensionale mai mari de ±5mm/m se rectifica cu tencuiala sau mortar de reparatie. In zonele unde tencuiala existenta prezinta un aspect nisipos, aplicati un strat de amorsa minerala de suprafata sau de profunzime, dupa caz. Aveti grija ca peretele pe care montati placile minerale Multipor sa fie complet uscat. Montajul primului rand de placi Multipor este cel mai important, acesta fiind si cel mai solicitat in timp. Pentru o calitate cat mai buna a lucrarii, se recomanda montarea primului rand de placi la o inaltime de circa 30 cm de la cota terenului natural. In functie de grosimea termoizolatiei alese, se monteaza profile de soclu la partea inferioara a termosistemului.
Pasul 2: Amestecarea si aplicarea mortarului usor Multipor
Amestecati mortarul mineral usor Multipor cu necesarul de apa mentionat pe ambalaj. Folositi un agitator electric pentru mortar, la turatie redusa pana cand materialul capata forma unei paste mai consistente. Dupa prima etapa de amestecare, este necesar un repaus de 5 minute. Ulterior se reia amestecarea. In cazul in care denivelarile fatadei sunt ±2,5 mm/m, mortarul se aplica cu drisca metalica cu dinti cu profilatie de 10 mm, direct pe placile minerale Multipor. Pentru fatade cu denivelari mai mari de ±5mm/m, se recomanda aplicarea mortarului cu drisca metalica pe conturul placii si central, intr-un punct, asigurand un contact la lipire de minim 70% din suprafata placii.
Pasul 3: Prelucrarea si lipirea placilor minerale Multipor
Placile minerale Multipor sunt usor de prelucrat doar cu ajutorul unui ferastrau manual, in vederea obtinerii dimensiunilor dorite. In jurul usilor si al ferestrelor, placile trebuie montate in asa fel incat rosturile formate sa nu fie in prelungirea paletilor sau a glafurilor. Placa minerala Multipor trebuie asezata in prima etapa pe peretele de fatada la 2-3 cm distanta in lateral, fata de placa lipita anterior. Daca ati aplicat cu drisca mortarul pe placa de Multipor, orientaii-va ca striatiile obtinute sa fie perpendiculare pe directia in care impingeti placa spre pozitia finala. In pasul urmator, presati si impingeti uniform placa spre pozitia finala. Aceasta masura asigura o fixare cat mai buna a placii prin uniformizarea mortarului. Daca veti constata dupa montarea placilor ca exista variatii usoare de planeitate a suprafetei finale placate, acestea pot fi foarte usor corectate cu ajutorul unei placi de slefuit. In cazul în care exista suprafete curbe care trebuie termoizolate, se poate interveni asupra placilor Multipor in asa fel incat termoizolarea sa se realizeze uniform pentru a evita aparitia de punti termice.
Pasul 4: Prinderea cu dibluri
Se recomanda sa asteptati intre 24h si 48h dupa lipirea placilor Multipor pe fatada pentru a fi siguri ca adevizul din mortar usor Multipor s-a intarit, facilitand astfel trecerea la urmatoarea etapa, cea a dibluirii. Pentru fixarea unei placi Multipor este nevoie sa folositi un singur diblu, aplicat in centrul placii. Doar dupa dibluirea placilor puteti trece la etapa aplicarii masei de spaclu armata! Pentru fixarea sistemului pe fatada casei sunt necesare doar 3,3 dibluri/m2 de placi termoizolatoare Multipor. In felul acesta, peretele casei va fi mai putin gaurit, protejand structura acestuia, iar fixarea sistemului termoizolator va fi una durabila.
Pasul 5: Aplicarea plasei de armare
Armarea placilor pe perete se va realiza cu plasa de fibra de sticla ce va fi inglobata in stratul de masa de spaclu din mortar usor Multipor. Intr-o prima etapa, se va realiza armarea locala la colturile peretelui de fatada cu ajutorul profilelor cu plasa. De asemenea, la colturile ferestrelor si ale usilor, se va arma local, in unghi de 45 de grade, cu fasii de plasa din fibra de sticla pentru rigidizarea muchiilor. Ulterior, mortarul usor Multipor se va aplica, cu drisca metalica cu dinti de 10 mm, direct peste placile termoizolante deja lipite pe perete. La imbinarea verticala a fasiilor de plasa din fibra de sticla, acestea se vor suprapune 10cm si se vor fixa in masa de spaclu prin presare cu drisca pana la inglobarea completa a acesteia. Grosimea finala a stratului de masa de spaclu armata va fi de circa 5 – 6 mm.
Pasul 6: Tencuirea
Stratul exterior de tencuiala este cel care asigura protectia intregului termosistem impotriva intemperiilor sau a actiunilor mecanice. Inainte de a incepe aceasta etapa, asigurati-va ca stratul anterior executat (masa de spaclu armata) este bine uscat, iar temperatura la suprafata peretelui termoizolat si a mediului este cuprinsa intre +5oC si +30oC. Este recomandat sa lasati sa treaca cel putin 5 zile intre etapa de armare a peretelui executat si cea de tencuire a acestuia. Se recomanda ca tencuiala sa fie aplicata in strat de 2-3 mm. Aceasta poate fi realizata cu mortar usor Multipor, perfect compatibil si testat cu sistemul termoizolator Multipor. De asemenea, poate fi utilizata si tencuiala decorativa minerala.