Kinetoterapia orientala, este o tehnica profilactica, terapeutica si de recuperare, care trateaza mecanismele neuro-musculo-articulare, ce asigura corpului uman activitatile motrice normale, preocupându-se totodata de investigarea, analizarea si corectarea mecanismelor neuro-musculo-articulare deficitare, care, în timp poate genera suferinte cronice aparatului locomotor.
Terapia se efectueaza manual, pentru a depista eventuale tulburari patologige ale biomecanicii corpului (subluxatii sau luxatii vertebrale) si pentru a aplica eventuale corectari tesutului moale, ce au ca scop recâstigarea functionalitatii întregului organism.
Principiile acestei terapii chinezesti stravechi, sunt extrem de complexe.
Ea înglobeaza tehnici din diferite scoli si sisteme de masaj ale medicinii traditionale asiatice (Seitai-Ho, Shiatsu, Tui-na, Zheng Gu, Zheng Ti Fa, etc.), privind fluxurile energetice ale corpului uman.
Aceste fluxuri energetice, poseda o putere de regenerare nemaipomenita pentru fortificarea muschilor, ca sa îmbunatateasca coordonarea motorie si de a încerca continuu sa recupereze echilibrul pierdut, ceea ce duce la îmbunatatirea capacitatii de autovindecare a corpului uman.
De fapt, filozofia kinetoterapiei orientale, rezulta din cele 5 principii ale sale si anume: viata este miscare, interdependenta dintre structura si functie, homeostazia corpului, globalitatea corpului si suveranitatea sistemului circulator.
Procedeele manuale, efectuate în terapia chinezeasca pe care o practic, consta în:
• Drenaj limfatic, tehnici si manevre speciale de masaj, asuplizare musculara decompresiva, pentru îndepartarea contracturilor musculare, relaxarea muschilor si tesuturilor conjunctive.
• Procedee de punctoterapie, în principiu similare celor utilizate în presopunctura si reflexoterapie, pentru stoparea progresiei leziunilor de tip degenerativ si îmbunatatirea vascularizatiei locale.
• Tehnici de manipulare a articulatiilor si verebrelor, pentru ca acestea sa revina în spatiile lor articulare. Repozitionarea, cât mai aproape de fiziologic, a suprafetelor articulare, duce indirect si la anularea nervilor comprimati, care induc durerea si contractura musculara reflexa.
Toate metodele de vindecare, fie ca se datoreaza interventiei mâinilor, credintei, spiritului, câmpurilor magnetice, etc., reprezinta o dovada a puterii înnascute a fiintelor umane de a actiona asupra energiei si de a transmite energia necesara pentru revitalizare energetica.